Brankár potrebuje kvalitnú brankársku výstroj

Ľadový hokej je šport, ktorý nemá v našich končinách dlhú históriu. To mu však nebráni v tom, že sa stal veľmi obľúbeným športom nielen pre hráčov, ale aj pre fanúšikov. Ide o veľmi dynamickú a atraktívnu hru, ktorej cieľom je streliť gól do brány protihráčovi. Na ľadovej ploche hrajú proti sebe 2 tímy. Každý tím môže mať na ľade maximálne 6 hráčov, z toho je 1 brankár. Keďže hokej sa vyznačuje tvrdými strelami a nebezpečnými nárazmi o mantinel, pravidlá predpisujú používanie hokejovej výstroje pre hráčov a brankárskej výstroje pre brankárov.  Dobrá brankárska výstroj je preto veľmi dôležitá.

Aké predpoklady by mal spĺňať dobrý brankár?

Brankárska výstroj pre dospelého hráča
Pohyb v brankárskej výstroji

Úlohou brankára je zabrániť streleniu gólu súperovým tímom, a to odrazením, alebo chytením puku.  Brankár je od spoluhráčov odlíšený svojou špeciálnou brankárskou výstrojou, ktorá by mala byť kvalitne vystužená, aby chránila brankárove telo pred tvrdými strelami pukom. Brankár by mal dobre ovládať správnu techniku chytania, zároveň by mal byť rýchly korčuliar, aby bol čím skôr na správnom mieste. Rýchle reakcie, šikovnosť a dobrý postreh sú základné predpoklady dobrého brankára. Keďže strely môže blokovať aj svojim telom, potrebuje skutočne kvalitnú brankársku výstroj, aby predchádzal zraneniam.

Dôležité časti brankárskej výstroje a ich funkcia

Okrem ochrannej funkcie, ktorú musí spĺňať každá brankárska výstroj, musia isté časti pomáhať brankárovi eliminovať letiace strely. Na zachytenie puku slúži lapačka, na odrazenie odrážačka. Sú to vystužené rukavice, ktoré má brankár na svojich rukách. Štandardne má lapačku na ľavej ruke a vyrážačku na pravej ruke, v ktorej zároveň drží brankársku hokejku. Neodmysliteľnou súčasťou brankárskej výstroje sú takzvané betóny. Musia byť odolné, trvanlivé, ale nesmú brankára obmedzovať v pohybe. Je to dôležitá súčasť výstroje, pod ktorú je ešte vhodné dať chrániče na kolená. Brankárska vesta by mala poskytovať dokonalú ochranu, mala by byť vyrobená z kvalitnej pevnej, ale priedušnej tkaniny, aby dobre odvetrávala pot. Mala by byť dobre fixovaná na bankárovom tele, aby nezavadzala a nesťažovala ohybnosť. Na ochranou hlavy slúži celotvárová maska. Dobre nasadená a utiahnutá maska by mala dokonale priliehať k čelu a brade.

Ak máte akékoľvek otázky, ktoré sa týkajú výberu brankárskej výstroje, na stránke: https://www.hokejovekorcule.sk/ môžete nájsť odpovede. V prípade, že nie, ochotný personál vám rád poskytne odborné poradenstvo.