Drevená terasa – podľahnite čaru dreva

Leto trávime vonku. Najmä príjemné letné večery sa nám úzko spájajú s vysedávaním na terase a záhradách. Ako si však doma vytvoriť dokonalú vysnívanú terasu snov? Pri zariaďovaní terasy je dobré vedieť, aký materiál zvoliť a aké sú jeho výhody a nevýhody. Drevo, laminát alebo kameň sú najobľúbenejšie materiály, ktoré sa v súčasnosti využívajú na stavbu terás. Možno aj vy práve zvažujete, ktorý z nich zvoliť. Dať väčší dôraz na funkčnosť alebo sa nechať očariť vôňou dreva a prírodnými materiálmi? Drevena terasa bude tou správnou voľbou.

Podľahnite čaru dreva

Drevena terasa a jej ošetrovanie
Výber a stavba drevenej terasy

Terasa a podlaha na nej sa nerobí na jedno leto. Poväčšine dobre slúži aj niekoľko desiatok rokov. Preto je vhodné starostlivo si vybrať materiál, a to nielen podľa estetickej stránky ale aj z pohľadu údržby a trvanlivosti. Najčastejšie používané materiály na terasách sú plast, drevoplast, kameň alebo drevo, či už sú to domáce alebo exotické dreviny. Pri drevených terasových podlahách máte na výber domáce ihličnany alebo exotické stromy. Najväčším tromfom drevených podláh je ich prírodný vzhľad. Veľkou výhodou je aj nízka tepelná vodivosť. V chladných dňoch je drevo príjemné teplé a počas horúcich letných dní sa nerozpáli. Je tak veľmi príjemné nielen na pohľad, ale aj na dotyk. Drevená podlaha na terase vám navyše rýchlo uschne. Ďalším plusom je to, že v prípade pádu na drevenú podlahu, dopad nie je taký tvrdý ako pri dopade na betónovú alebo kamennú podlahu.

Drevo si vyžaduje starostlivosť

Drevená terasa je upravená tak, aby zvládla všetky externé poveternostné podmienky. O drevo sa však treba starať. Pri správnej údržbe a zaobchádzaní sa vám odvďačí dlhou životnosťou. Aby drevená terasa vydržala čo najdlhšie, natiera sa povrchovým náterom z vosku alebo oleja. Pri čistení drevenej terasy sa odporúča používať len čistú vodu a obyčajnú kefku. Dôležité je čistiť ju v pravidelných intervaloch. Pri väčšom znečistení je možné použiť čistiace prípravky, určené na ošetrovaniu dreva. Veľký pozor treba dávať pri používaní wapiek, vysokotlakových čističov, pretože pri silnom tlaku vody sa môže povrch podlahy poškodiť. Odporúčame tlak nastaviť na mieste, ktoré nie je veľmi viditeľné. Ak už svoju terasu máte vysnívanú, jej montáž nechajte na odborníkov. Montáž drevenej podlahy totiž nie je záležitosť určená pre víkendových majstrov. Zverte svoju novú terasu do rúk profesionálov, ktorých nájdete na stránke https://www.terasa-snov.sk/ .